Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 18:32 - Ленено масло
Автор: nelinikolova Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4389 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.01.2013 18:41


Ползите за здравето от употребата на ленено масло за многобройни, много от тях за свързани с допълване на здравословна диета чрез важните мастни киселини, съдържащи се в ленените семена. Други специфични благоприятни въздействия върху здравето са:

  • ·         Хора, които спазват диети богати на омега-3 мастни киселини, имат по-ниско кръвно налягане според данни от Международното проучване на макро- и микро-хранителни вещества и кръвно налягане. Някои клинични тестове показват, че алфа-линоловата киселина също може да намалява кръвното налягане, както и риска от сърдечно-съдови заболявания, докато, според Медицинския център към Университета в Мериленд, други вещества имат малък ефект.image
  • ·         Според някои, но не всички направени проучвания, приемът на ленено масло може да намали холестерола, което предпазва от сърдечни болести. Проучване от 2006 г публикувано в Journal of Nutrition разкрива, че всекидневният прием на алфа-линолова киселина от лененото масло не помага в редуцирането на холестерола по-добре от лекарство, което няма тази цел.Обаче, проучване проведено от изследователския център по хранене и здраве към Щатския университет в Айова, открива, че хората, които допълват менюто си с ленено масло, имат намалени нива на холестерол.
  • ·         Изследване от 1996 г публикувано в „American Journal of Obstetrics & Gynecologyпоказва, че жени, спазващи диети допълнени с омега-3 мастни киселини усещат облекчение в болките при менструация.
  • ·         Медицинският център към Университета в Мериленд докладва, че омега-3 мастните киселини намаляват възпалителните процеси в различни части на тялото като ставите, кожата и бъбреците. Някои изследвания показват, че противовъзпалителните качества на омега-3 мазнините водят и до облекчение на симптомите на псориазис, както и на болките от артрит.
Как ленените семена ще помогнат на здравето ми? „Природен Стандарт”, авторитет в областта на цялостната и допълващата медицина, споменава, че въпреки, че лененото масло съдържа алфа-линолова киселина, във вид на масло то не съдържа високо диетичните фибри и лигнани, които се намират в ленените семена. Затова, консумацията на цели, натрошени или смлени ленени семена може да доведе до по-голям благоприятен ефект върху вашето здравословно хранене, отколкото, ако добавите към менюто си само маслото. ·         imageЛенените семена могат да бъдат полезни против запек (използват се като разслабително) и да поддържат здравословен стомашно-чревен режим, според Европейския научен кооператив по фитотерапия. ·         Ленените семена са известни още и с това, че помагат за хормоналния баланс, поддържайки здравословни нива на прогестерон при жените, тъй като маслото в тях съдържа растителни естрогени също като в някой зеленчуци като ръж, боб, леща, царевица.Проучване на „Клиника Майо” е установило, че ленените семена облекчават симптомите на менопауза, особено горещите вълни до 60 процента. ·         Според Медицинския център към Университета в Мериленд, лигнаните в ленените семена имат свойства за борба с рака и могат да забавят и редуцират растежа на тумора.     Как да използваме лененото масло и ленените семена? Ленените семена и маслото от тях може да се консумира всеки ден след като се консултирате с вашия лекар, за да потвърди дали е подходящо за вашето здраве. Важно е, обаче, маслото да не се използва при готвене, защото топлината може да увреди полезните мастни киселини.

image
Цели семена могат да се приемат натрошени или смлени, както и добавени към плодови шейкове или различни рецепти. Семената могат да се намерят и във вид на капсули, прах, брашно и разтворими влакна. Вземайте по 1-2 супени лъжици или капсули ленено масло на ден или добавете смлени семена към ястията си. За най-добро усвояване от организма, консумирайте заедно с храна. Лененото масло има кратък срок на годност, затова го дръжте в хладилник.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nelinikolova
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 33442
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930